Receptek

A piskóta alaphoz:

  • 6 db tojás
  • 18 dkg porcukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg dió (darált)
  • 1 kk sütőpor
  • 1 csipet 
  • 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)

A krémhez:

  • 0.5 l tej
  • 2 púpozott ek finomliszt
  • 1 púpozott ek étkezési keményítő
  • 4 ek cukor (kristály)
  • 2 db tojás
  • 100 g fehér csokoládé
  • 250 g mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor

A rétegzéshez:

  • 30 dkg eper (vagy málna, banán, más fehér csokoládéval harmonizáló gyümölcs))

elkészítés:

  1. Elkészítjük a diós piskóta tortaalapot, amit a szeletelés előtt majd rendesen hagyjunk kihűlni. (Ehhez a tojásokat 1-2 órával a sütés előtt kivesszük a hűtőből.)
  2. A tojásfehérjéket egy csipet sóval lágy habbá, majd a porcukrot is hozzáadva kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadva óvatosan belekeverjük a tojássárgákat.
  3. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a dióval, majd ezt is a tojáshabhoz adjuk, összeforgatjuk, vigyázva, hogy a levegő ne illanjon el a masszából.
  4. Kivajazott, sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába simítjuk a tésztát, majd előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Kivesszük a formából, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
  5. Közben elkészítjük a krémet: Egy lábasban kézi habverővel összekeverjük a tejet, tojásokat, lisztet, keményítőt, cukrot és vaníliás cukrot.
  6. Folyamatosan kevergetve felforraljuk, ezután lehúzva a tűzről belekeverjük az apróra tördelt fehér csokoládét, elkeverjük míg szépen elolvad. Majd az egészet hagyjuk langyosra hűlni (közben néha-néha belekeverünk a bőrösödés elkerülése miatt). Miután kihűlt, hozzáadjuk a mascarpone-t is és simára keverjük.
  7. Miután a krémünk és a piskótalapunk is szépen kihűlt, összeállítjuk a tortát.
  8. Ehhez a piskótát 3 szeletre vágjuk. Az első, majd utána a második szintet is először szeletelt eperrel fedjük le, majd lekenjük a fehér csokoládés krém egy-egy harmadával, végül a felső piskótaszeletet felhelyezve a tortát beborítjuk a megmaradt egyharmad krémmel.
Egész vagy szeletelt eperrel, mentalevelekkel, dióval vagy akár csokival díszíthetjük, kinek mi tetszik.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
alkalom: valentin-nap

Link: http://www.nosalty.hu/recept/buvolj-el-torta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése